SURİYE
Orta Doğu'da tarihi ticaret yollarının kavşağında stratejik bir konuma sahip olan Suriye yaklaşık 22 milyonluk nüfusu ve 185.000 km²'lik yüzölçümüyle bölgenin önemli pazarlarından biri olmaya devam ediyor. Doğuda Irak, kuzeyde Türkiye, güneyde Ürdün ve batıda Lübnan ve İsrail ile sınır paylaşan suriye'nin Akdeniz kıyı şeridi deniz ticareti için önemli bir avantaj sağlıyor.
2011'de başlayan çatışmanın ağır ekonomik etkilerine rağmen Suriye, artan ticari faaliyetler ve bölgesel ekonomik yeniden bütünleşmeyle birlikte yeniden inşa aşamasından geçmektedir. İnşaat, mobilya, tarım, enerji ve imalat gibi kilit sektörler güçlü büyüme potansiyeline sahiptir. Suriye'nin başlıca ticaret ortakları arasında Türkiye, Çin, Lübnan, Irak ve İran yer almaktadır ve altyapı projeleri genişledikçe ve bölgesel işbirlikleri güçlendikçe ülkenin küresel ticarette giderek daha önemli bir rol oynaması beklenmektedir.

Özellikle gıda, tekstil ve inşaat malzemeleri alanında Türkiye ile olan ticaretin hızlı bir şekilde artması beklenirken önümüzdeki dönemde Irak ve Ürdün ile lojistik ve enerji projelerinin de ivme kazanacağı görülmektedir. Lübnan, Mısır ve Körfez ülkeleriyle güçlenen ticaretinin bölgesel bir ticaret merkezi konumuna getireceği Suriye'nin gelecekteki ekonomik hedefleri arasında ticaret ağlarının geliştirilmesi, sanayi üretim kapasitesinin artırılması ve bölgesel ticaret sistemlerine daha fazla entegre olunması yer almaktadır.
Bütün bu nedenlerle Suriye, gelişmekte olan bu pazarda erken bir yer edinmek isteyen şirketler için umut verici yatırım fırsatları sunmaktadır.

SURİYE HAKKINDA

ÜYESİ OLDUĞU ULUSLARARASI KURULUŞLAR

ABEDA, AFESD, AMF, CAEU, FAO, G-24, G-77, IAEA, IBRD, ICAO, ICC, ICCt (signatory), ICRM, IDA, IDB, IFAD, IFC, IFRCS, IHO, ILO, IMF, IMO, Interpol, IOC, IPU, ISO, ITSO, ITU, LAS, MIGA, NAM, OAPEC, OIC, UN, UNCTAD, UNESCO, UNIDO, UNRWA, UNWTO, UPU, WCO, WFTU, WHO, WIPO, WMO.

Türkiye - Suriye Dış Ticareti

TÜRKİYE ile TİCARET
Genel Durum
Türkiye ile Suriye arasındaki ticarette özellikle 1 Ocak 2007’de yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması (STA) sonrasında çok önemli artışlar kaydedilmiş, Anlaşma’nın olumlu etkileri iki yılda kendini göstermiştir. Nitekim Suriye’ye 2008 yılı ihracatımız 2006 yılının yaklaşık iki katına ulaşmıştır. 2009 ve 2010 yıllarında da ihracattaki artış eğilimi devam etmiştir.

Suriye’de Mart 2011’de başlayan yönetim karşıtı gösterilerin aşırı güç kullanılarak bastırılması uluslararası toplumun tepkisine yol açmıştır. ABD ve AB Suriye yönetimine karşı ekonomik ve siyasi yaptırım uygulamaya başlamıştır. Bu ülkeleri 27 Kasım 2011’de Arap Birliği ve 30 Kasım 2011’de Türkiye’nin aldığı yaptırım kararları izlemiştir.

Türkiye’nin yaptırımları arasında; Suriye Merkez Bankası ile ilişkilerin durdurulması, Suriye hükümetinin Türkiye'deki finansal mal varlıklarının dondurulması, Suriye hükümeti ile kredi ilişkilerinin durdurulması, Suriye Ticaret Bankası ile işlemlerin durdurulması ve Suriye'deki altyapı projelerinin finansmanı için imzalanan Eximbank kredi anlaşmasının askıya alınması gibi önemli ekonomik kararlar mevcuttur.

Suriye, 4 Aralık 2011’de, STA anlaşmasının askıya alınması ve Suriye’den geçişlerde ek gümrük harcı alınması da dahil olmak üzere Türkiye’ye bir dizi karşı yaptırım kararları almıştır.

Türkiye de 14.12.2011 tarihli ve 28142 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2011/2516 sayılı İthalat Rejimi Kararı’na Ek Karar ile ülkemiz ve Suriye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasını askıya almıştır. Aynı tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2011/2517 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “Suriye Arap Cumhuriyeti Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar” da uluslararası hukuk hükümleri ve mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde yürürlükten kaldırılmıştır. Bu durum hali hazırda devam etmektedir.

Söz konusu gelişmeler sonucu iki ülke arasındaki ticaret, özellikle 2011 yılının son çeyreğinden itibaren hızla daralmaya başlamıştır. 2011 ve 2012 yıllarında gerileyen dış ticaret hacmi 2013 yılından itibaren yükselişe geçmiş ve 2023 yılında 2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.